Beschrijving

 

Oorspronkelijk komt de Hydrangea arborescens uit het oosten van Noord-Amerika. Daar groeit deze vaste plant op vochtige of rotsige beboste hellingen. De Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ behoort tot de familie van de Hydrangeaceae en wordt ook hortensia, bolhortensia, sneeuwbal hortensia of Annabelle genoemd.

De bloemen ontwikkelen zich op de nieuwe uitlopers van het voorjaar, eenjarig hout. Hortensia’s zijn bekend om hun prachtige mooie grote bloemtuilen. De Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ heeft nog grotere bloemtuilen dan gemiddeld.

In eerste instantie zijn de bloemen wit, maar daarna verkleuren ze naar lichtgroen en uiteindelijk naar bruin in de herfst. De bloemen zijn zeer geschikt als snijbloem. Je kan het aanmaken van extra grote bloemtuilen stimuleren door de struik in het voorjaar terug te snoeien tot 15 a 30 centimeter boven de grond.

Omdat de bloemtuilen zo groot zijn, hebben de stelen extra steun nodig, zeker na een regenbui. De bloemen zijn dan zo zwaar dat de stelen ze niet meer kunnen dragen en zelfs breken. Als je niet snoeit worden er kleinere bloemen aangemaakt en zullen de stelen minder snel omvallen. Zonder snoei kan de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ ongeveer 1,70 meter hoog en breed worden.

De bolhortensia kan goed tegen zon en warmte maar dan moet de grond vochtiger zijn dan als de plant in half schaduw staat. In half schaduw kan de bolhortensia zelfs aardig wat droogte aan. De Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ is redelijk goed bestand tegen zoute lucht. Het is aan te bevelen om de bolhortensia te beschermen tegen wind omdat de bloemen al een vrij zware last voor de stelen zijn.

 

Specificaties

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juni – september

Bloemkleur: wit

Eigenschap: bladverliezend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 1,70 m

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -30 ºC