Oorspronkelijke komt de Hemerocallis uit Oost-Azië en wordt ook wel daglelie genoemd. Het is een geslacht uit subfamilie Hemerocallidaceae in de Asphodelaceae familie. Eerder werd de Hemerocallis nog onder de leliefamilie (Liliaceae) geschaard, daarna werd de Hemerocallidaceae als een aparte familie gezien. Na moleculair fylogenetisch onderzoek is besloten om een aantal families bij elkaar te voegen onder de Asphodelaceae familie en de Hemerocallidaceae zijn nu een subfamilie daarvan.

De naam Hemerocallis is afgeleid uit het Oudgrieks waarbij hemera dag betekent en kalos mooi. De bloemen van de Hemerocallis bloeien maar 1 dag (soms ook 2 dagen). Vandaar de naam daglelie, maar omdat er veel bloemen worden aangemaakt kan je toch lang van de bloemen genieten.

De daglelies maken een soort knollen aan, verdikkingen in de wortels, om water en voedsel in op te slaan. Ze verspreiden zich door middel van wortelstokken. De ene daglelie verspreidt zich sneller dan de andere, maar als je hem graag op zijn plaats wilt houden, kan je er het beste een randje omheen zetten.

De bloemen van de Hemerocallis ‘Sammy Russell’ zijn donkerrood met een geel hart. Hoe zonniger de daglelie staat hoe meer bloemen hij aanmaakt. De stevige, bladloze bloemstelen van ongeveer 70 cm steken boven de langwerpige bladeren uit. De bladeren worden ongeveer 40 cm hoog. In februari komen de bladeren al uit de grond opzetten.

De Hemerocallis ‘Sammy Russell’ verdraagt droogte, warmte en zoute lucht.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juni – augustus

Bloemkleur: rood

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 40 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -25 ºC