De Anemone Fantasy ‘Red Riding Hood’ is een knolgewas uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae) en wordt ook Japanse anemoon of herfstanemoon genoemd. Er worden verschillende, botanische namen gebruikt voor deze anemoon, zoals ook Anemone hupehensis ‘Red Riding Hood’ en Anemone x hybrida ‘Red Riding Hood’ en dan wordt ook Fantasy er wel of niet bij vermeld.

De Anemone Fantasy-cultivars hebben veel kenmerken van de zowel de Anemone x hybrida als van de Anemone hupehensis. De Anemone x hybrida komt uit Japan en kan tot wel 1,5 meter hoog worden. De bloei begint vanaf de tweede helft van augustus en de bloemen zijn ongeveer 7 cm groot.

De Anemone hupehensis komt oorspronkelijk uit de provincie Hebei in China en is de echte herfstanemoon. Het woord hupehensis is afgeleid van de oude naam van de provincie: Hupeh. De Chinese anemoon blijft kleiner dan de Japanse anemoon. De bloei begint later en de bloemen zijn kleiner (ongeveer 6 cm). De Chinese anemoon houdt ook van wat meer schaduw dan de Japanse anemoon.

Kenmerkend voor de Fantasy-cultivars is de compacte groei en de rijke en lange bloei. De bloemen zijn heel geschikt als snijbloem. De bladeren worden ongeveer 30 cm hoog en de bloemen steken daar bovenuit met een hoogte van ongeveer 40 cm.

De Fantasy anemonen staan graag in de volle zon tot lichte schaduw. Ze verdragen volle zon als de grond maar vochtig genoeg is, maar wel doorlatend. Ze kunnen niet tegen langdurig natte grond en houden er niet van om verplant te worden. Ze verdragen zoute lucht.

Op de juiste plaats zal de Japanse anemoon steeds breder groeien. De stelen hebben geen steun nodig. Laat de plant in het najaar afsterven en ruim de blad- en stengelresten in het voorjaar pas op. De Japanse anemonen hebben geen koude periode nodig om te gaan bloeien, maar wel zon om bloemknoppen aan te maken.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: augustus - oktober

Bloemkleur: roze

Eigenschap: Jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 30 cm

Standplaats: halfschaduw/zon

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -30 ºC