De Anemone coronaria is een vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Oorspronkelijk komt de Anemone coronaria uit het Middellandse Zeegebied en wordt ook wel anemoon genoemd.

De naam Anemone is afgeleid uit het Griekse woord anemos dat wind betekent. Coronaria is Latijn en betekent kroon. 

De Anemone coronaria ‘De Caen Hollandia’ is een knolvormende vaste plant in ons klimaat. In koudere streken is dit een eenjarige plant. De knol lijkt meer op een verdikte wortel waarbij het moeilijk te zien is wat de onderkant en wat de bovenkant is. Bij twijfel kan je de knol op zijn kant in de grond stoppen. De knol breidt zich langzaam uit.

Je kunt de knolletjes zowel in het najaar als in het voorjaar in de grond stoppen. Door de knolletjes eerst ongeveer 12 uur in een kom met water te weken zullen ze beter bloeien. De wortels kunnen dan makkelijker door de knolhuid heen breken. Als je de knolletjes in het voorjaar met tussenpozen van een paar weken plant, kan je extra lang genieten van de bloei. Als je de knolletjes in het najaar plant of in de grond laat zitten, zullen ze in april/mei bloeien. Als je de uitgebloeide bloemen met steel en al verwijdert, bloeit deze anemoon langer.

Redelijk snel na de bloei sterft het blad af en eind augustus komen de blaadjes weer tevoorschijn. Dat betekent dat dit een wintergroen plantje is, maar wel jaarlijks opnieuw opkomt. Na enkele jaren verdwijnen de knolletjes en zul je nieuwe moeten planten.

Ik graaf de knolletjes niet op en laat de natuur dus op zijn beloop. Ze hebben bij mij een beschutte zonnige plaats en doorstaan de winters goed.

De bloem is geschikt als snijbloem en de plant is geschikt voor in een rotstuin en op vochtige grond. Doordat de bladeren na de bloei afsterven is het mooi om de anemoon te combineren met planten die later in het jaar opkomen.

Elke avond gaan de bloemen dicht en pas als het zonnig is gaan de bloemen helemaal open.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: april – mei

Bloemkleur: rood

EIgenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 30 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -10 ºC