De Euonymus is een geslacht uit de kardinaalsmutsfamilie (Celastraceae) en wordt ook Japanse kardinaalsmuts of kardinaalshoed genoemd. De Euonymus bestaat uit ongeveer 130 soorten bladverliezende en groenblijvende struiken, kleine bomen en lianen. De meesten komen van oorsprong uit Oost-Azië. 50 soorten komen uit China.
De Euonymus fortunei is een groenblijvende struik die liggend en kruipend kan groeien. De plant heeft net als Hedera (klimop) (geen familie van elkaar) kleine worteltjes aan de stelen waarmee ze zich kunnen hechten aan een muur of boomstam. Met voldoende steun kan de Euonymus fortunei wel tot 20 meter hoog groeien. Net als de klimop maakt de plant eerst klimmende of kruipende niet bloeiende scheuten aan die naar de boomtop groeien om meer licht te krijgen. Als de plant de top van een boom of muur heeft bereikt, worden er bloeiende stelen aangemaakt zonder hechtwortels, die niet kruipen of klimmen. De bloemen zijn klein, groenig en onopvallend.
In sommige gebieden wordt de Euonymus fortunei als invasief bestempeld. De stelen met hechtwortels kunnen uitgroeien tot nieuwe planten als ze op de grond belanden en ook de zaden ontwikkelen zich tot nieuwe planten. Vogels eten de bessen en zo wordt de plant ook verspreid.
Er zijn twee variëteiten:
Euonymus fortunei var. fortunei (synoniem var. acutus). Uit China en Korea.
Euonymus fortunei var. radicans (synoniem E. radicans). Uit Japan.
De meeste cultivars komen voort uit var. radicans.
De Japanse kardinaalsmuts geeft de voorkeur aan een zonnige tot half schaduw plek maar kan goed tegen schaduw. Deze struik is zout tolerant en groeit op bijna elke grond als deze maar niet te nat is. De voorkeur gaat uit naar vochtige, goed gedraineerde grond. De plant kan goed tegen droogte en strenge vorst en heeft geen extra voeding nodig. Door de plant te snoeien kun je hem in struikvorm laten groeien.
De Euonymus fortunei groeit over het algemeen redelijk snel, maar er zijn cultivars, zoals de Euonymus fortunei ‘Golden Harlequin’, die niet hard groeien. Alle bodembedekkende soorten kunnen ook als klimmers gebruikt worden als ze maar de juiste begeleiding krijgen.
De Euonymus fortunei ‘Golden Harlequin’ is een lage, langzaam groeiende, dwerg variant. In tegenstelling tot de ‘Harlequin’ heeft de ‘Golden Harlequin’ geel/groen bladeren in plaats van wit/groen. Juist die kleuren en de tekening van de bladeren waren voor mij de reden om voor de ‘Golden Harlequin’ te kiezen. In de schaduw worden de bladeren wat groener en saaier.
In de winter blijven de bladeren aan de struik zitten en kunnen een beetje naar rood verkleuren, maar dat trekt weer weg als het warmer wordt. De Euonymus fortunei ‘Golden Harlequin’ bloeit niet en maakt geen vruchten aan.
Ik bind deze plant aan een raster en gebruik hem als tuinscherm. Dan krijg je een mooi, dicht begroeide, groenblijvende wand. Deze kardinaalsmuts heeft er 3 jaar over gedaan om de bovenkant van het 2 meter hoge raster te bereiken.
Zonder begeleiding blijft dit een laag struikje van ongeveer 60 cm hoog en een beetje breder.
Bladkleur: groen/geel
Bloeiperiode: geen
Bloemkleur: geen
Eigenschap: groenblijvend
Geurende bloem: nee
Grondsoort: normaal
Hoogte: 60 cm
Standplaats: zon/halfschaduw
Trekt bijen aan: nee
Winterhardheid: -25 ºC