De Catalpa bignonioides komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van Noord-Amerika. Deze boom groeit vaak langs rivierbeddingen. De Catalpa bignonioides wordt ook trompetboom genoemd vanwege de trompetvormige bloemen.

De Catalpa bignonioides ‘Nana’ is een als bol gekweekte trompetboom en wordt daarom bolcatalpa of boltrompetboom genoemd. De bolcatalpa is een geslacht uit de trompetboomfamilie (Bignoniaceae).

Nana is Latijn en betekent dwerg. Hij wordt ongeveer 5 meter hoog in plaats van de 15 meter van de gewone trompetboom. De hoogte hangt af van de hoogte van het entpunt.

De bladeren zijn groen en hartvormig en kunnen wel 20 cm breed worden. De bladeren komen pas laat in het voorjaar uit. In de herfst verkleuren de bladeren deels naar geel en zwart voordat ze in herfst afvallen.

Deze bolcatalpa wordt over het algemeen jaarlijks geknot en bloeit niet. De beste tijd om te snoeien is eind november of anders begin maart als het in ieder geval maar niet vriest. Snoei de takken tot ongeveer 15 cm boven de entplaats. Door de snoei en het enten vormt deze bolcatalpa een dichter bladerdek dan de Catalpa bignonioides en de Catalpa bignonioides ‘Aurea’.

Helaas wordt de Catalpa bignonioides ‘Nana’ soms ten onrechte Catalpa bungei genoemd. De Catalpa bungei is ook een kleine trompetboom, maar in tegenstelling tot de Catalpa bignonioides ‘Nana’ bloeit de Catalpa bungei (afkomstig uit het noorden van China) wel.

De katten scherpen hun nagels graag aan de stam. Ik zet kippengaas om de onderkant van de stam om hem daartegen te beschermen, want anders blijft er geen schors meer over.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: geen

Bloemkleur: geen

Eigenschap: bladverliezend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal

Hoogte: 5 meter

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -20 ºC