De Campanula poscharskyana is een vaste plant uit de klokjesbloemfamilie (Campanulaceae) en wordt ook kruipklokje of Servisch klokje genoemd. Het kruipklokje komt oorspronkelijk uit de Dinarische Alpen op de Balkan.

De bloemetjes zijn stervormig in plaats van klokvormig, wat kenmerkend is voor Campanula. Het woord campanula stamt van het Latijnse woord campanulata dat ‘klokvormig’ betekent.

De Campanula poscharskyana maakt lange stengels (ongeveer 50 cm) met veel bloemen eraan. De bloemstengels kruipen over de grond, langs een muurtje omlaag of zelfs omhoog als er voldoende steun is. Hierdoor is het kruipklokje ideaal om langs muurtjes en potranden te laten groeien en het is een hele goede bodembedekker. De bloemen trekken veel bijen aan.

De Campanula poscharskyana breidt zich uit met behulp van zaad en wortelstokken (rizomen) en groeit erg snel. Voor je het weet worden naburige planten overwoekerd. De zaailingen zijn gemakkelijk te verwijderen. Als je een iets minder snel groeiende bodembedekkende Campanula wilt, dan is het dalmatiëklokje (Campanula portenschlagiana) een zeer geschikt alternatief. Dat dalmatiëklokje blijft wat lager en verspreidt zich veel geleidelijker. De bloemen van het dalmatiëklokje zijn meer klokvormig.

Het Servisch klokje stelt weinig eisen aan de bodem en kan vrij goed tegen droogte en zoute lucht. De Campanula poscharskyana kan veel vorst verdragen. Bij niet te koude winters is het kruipklokje groenblijvend.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juni – augustus

Bloemkleur: paars

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 20 cm

Standplaats: zon/half schaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -35 ºC