De Astilbe is een geslacht uit de steenbreekfamilie (Saxifragaceae) en komt oorspronkelijk voor in delen van Azië. De Astilbe wordt ook pluimspirea of prachtspirea genoemd. De naam spirea kan wel eens verwarrend zijn omdat de Spiraea ook spirea wordt genoemd. De Spiraea is echter een geslacht uit de rozenfamilie (Rosaceae) en het is een bladverliezende struik en wordt ook spierstruik genoemd.

De pluimspirea is een vaste plant en is verkrijgbaar in verschillende hoogtes en met bloempluimen in de kleuren wit, roze, rood en lila. Ook de bladeren verschillen per variëteit. Het zijn perfecte planten voor een schaduwplek, waar ze schitteren met hun bloempluimen.

De bloemenpluimen zijn zeer geschikt als snijbloem. Het verwijderen van de bloemen zorgt niet voor het aanmaken van nieuwe bloemen. De Astilbe heeft geen volle zon nodig om bloemen aan te maken, maar een beetje zonlicht helpt wel om groetere bloempluimen te maken.

Pluimspirea’s staan graag in vochtige, goed gedraineerde grond die humusrijk is en neutraal tot enigszins zuur. In kalkrijke grond kunnen de bladeren geel worden. Als de grond voldoende vochtig is kan de pluimspirea redelijk wat zon verdragen. In de volle zon zal de bloei korter duren, dan in half schaduw of schaduw. Pluimspirea’s zijn perfect voor langs de waterrand of op moerasachtige plekken, als ze maar niet permanent met hun voeten in het water staan.

De Astilbe vormt een kluit die langzaam groter wordt. Na verloop van tijd gaat de kluit steeds hoger boven de grond uitsteken en gaat de groeikracht achteruit. Je kunt de kluit dan het beste opgraven, delen en de delen weer in de grond zetten. Dat kan je het beste in het vroege voorjaar of de herfst doen.

De Astilbe sterft in de winter boven de grond af. Je kan de dode stelen het beste in het vroege voorjaar wegknippen om plaats te maken voor de nieuwe uitlopers.

De Astilbe ‘Eden’s Twinkle’ groeit compact, blijft laag, heeft donkergroene bladeren en maakt stevige, witte bloempluimen. De bladeren worden ongeveer 30 cm hoog en de bloempluimen steken daar bovenuit en worden ongeveer 60 cm hoog. Doordat de bladeren de grond goed bedekken, is dit een prima bodembedekker.

De bloempluimen zijn begin juni al zichtbaar maar nog groen, alleen knopjes. Pas tegen eind juni beginnen ze wit te worden als de knopjes open gaan. Al snel (binnen twee weken) is het mooiste er weer af en worden de bloempluimen weer groen.

Bij mij duurde het twee jaar voordat deze pluimspirea een beetje aansloeg terwijl ander pluimspirea’s veel makkelijker groeien. Ook na de twee jaar was de bloei niet overdadig. Ik had twee exemplaren gekocht en slechts 1 daarvan is blijven leven.

De Astilbe ‘Eden’s Twinkle’ op de foto’s staat op een schaduwrijke, vochtige plaats. Wellicht dat een lichtere standplaats meer bloemen geeft.

Al met al vind ik de Astilbe ‘Eden’s Twinkle’ teleurstellend.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juni - juli

Bloemkleur: wit

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 30 cm

Standplaats: halfschaduw/schaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -30 ºC