De Alchemilla erythropoda is een geslacht uit de rozenfamilie (Rosaceae) en komt oorspronkelijk uit Europa en Azië. De Alchemilla erythropoda wordt ook dwergvrouwenmantel genoemd.

De Alchemilla erythropoda is wat kleiner en compacter dan de Alchemilla mollis. De bladeren zijn wat kleiner en blauwer en ook de bloemen zijn wat kleiner en minder fel gekleurd. De bladeren hebben mooie rode stelen en komen tot ongeveer 15 cm hoogte. Erythropus is Latijn en betekent rode voet. De bloemen komen boven de bladeren uit en bereiken een hoogte van ongeveer 30 cm.

De bladeren zijn enigszins waterafstotend waardoor de regendruppels en dauw mooi op het blad blijven liggen.

De Alchemilla erythropoda zaait zichzelf uit, maar aangezien de zaailingen gemakkelijk te verwijderen zijn, is dat geen echt probleem. De dwergvrouwenmantel vormt een kluit en die breidt zich langzaam uit met wortelstokken, maar woekeren doet hij zeker niet. Om uitzaaien tegen te gaan, kan je de bloemen het beste na de bloei direct afknippen. Zo kan er geen zaad worden aangemaakt. Je kan daarbij ook de bladeren tot bijna op de grond afknippen. Er komen dan snel nieuwe bladeren en ook zullen zich dan nieuwe bloemen ontwikkelen.

De dwergvrouwenmantel is zeer geschikt als bodembedekker, snijbloem, borderplant en rotsplant en tolereert zoute lucht en redelijk wat droogte. De dwergvrouwenmantel kan zowel in de zon als in de schaduw, maar geeft de voorkeur aan een licht beschaduwde, vochtige standplaats.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: mei – juni

Bloemkleur: groen/geel

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: vochtig/normaal

Hoogte: 15 cm

Standplaats: zon/ halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -25 ºC