De Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ komt uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en wordt ook kruipend zenegroen genoemd. Het kruipend zenegroen komt oorspronkelijk uit Europa en Azië.

De Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ is een groenblijvende, vaste plant en kan behoorlijk woekeren. Niet alleen verspreidt het kruipend zenegroen zich door middel van lange uitlopers boven en onder de grond die op de knopen wortels ontwikkelen, maar de Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ verspreidt zich ook door middel van zaad.

De Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ is decoratief met de paars/rode, glanzende bladeren en sierlijke bloemen en omdat hij groenblijvend is, heb je er het hele jaar plezier van. Er vormt zich een dicht tapijt, zodat andere, ongewenste planten geen kans hebben. Dit maakt het een prima bodembedekker.

De blauwe, geurloze bloemen steken een stuk boven de bladeren uit en vormen een nectarbron voor diverse insecten.

Het kruipend zenegroen geeft de voorkeur aan een vochtige, halfschaduw plek en voedselrijke, goed gedraineerde grond, maar groeit ook op droge zandgrond en in zon en schaduw.

Dit vaste plantje breidt zich dus snel uit en groeit overal en dat maakt het een hardnekkig plantje als je hem niet meer wilt. Hij blijft nog jaren lang opduiken en als je de jonge plantjes niet snel weghaalt, staat je tuin in een mum van tijd weer vol.

 

 

Bladkleur: rood

Bloeiperiode: april – mei

Bloemkleur: blauw

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 10 cm

Standplaats: zon/ halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -25 ºC